Andra Manea: În viața mea spontaneitatea nu există.

By mai 18, 2018

Andra Manea

From: București Born on: 7 Noiembrie 1983 Occupation: Make-up Artist

Andra Manea este înainte de toate “cea mai mare susţinătoare a femeilor”. Iar acest lucru se reflectă şi în profesia ei, unde pune în evidenţă cele mai frumoase laturi ale personajelor feminine. Cred că Andra este un make-up artist complet, nu neapărat prin cei 15 ani de experienţă în domeniu, cât prin obiectivul ei de a pune pe primul loc femeia şi nu machiajul. Să reuşeşti să identifici particularităţile fiecărei persoane în parte şi să luminezi fix acele zone, mi se pare destul de dificil. Şi totuşi ea reuşeşte să creeze o armonie între personalitatea, stilul, şi fizionomia clientei.

Pentru că vrea să ofere din cunoștiințele acumulate de-a lungul timpului a gândit şi planificat un workshop dedicat machiajului de mireasă. Ştie cât de solicitant este pentru un make-up artist să mulţumească femeia în ziua cea mai importantă din viaţa ei. Am apreciat enorm calitatea informaţiilor pe care le transmite cursanţilor săi, în contextul în care training-urile din prezent repetă uneori aceeaşi teorie aflată la câteva taste distanţă. Andra predă pe baza situaţiilor reale cu care s-a confruntat, având suficientă experienţă astfel încât să abordeaze inclusiv psihologia miresei.

Tind să cred că are într-adevăr pregătire psihologică pentru că în urma discuţiei noastre am rămas întreaga zi cu un zâmbet pe buze şi o stare de bine. Nu am mai întâlnit de foarte mult timp o fiinţă atât de senină şi pozitivă precum Andra.

I-am înterupt ultimele minute ale workshop-ului pentru a sta de vorbă şi fiecare gest pe care l-a făcut avea nuanţele sidefii ale fardurilor testate pe mână. Te las să descoperi în continuare și nuanțele personalității sale.

 

MS: Cred că foarte mulți oameni știu cine este Andra Manea, dar ce nu știu ei despre tine?

Probabil nu se știe că sunt o perfecționistă, un om extrem de serios și de muncitor. Pot spune că atât pe plan personal cât și profesional, sunt extrem de organizată și nu las nimic la voia întâmplării. În spatele a tot ceea ce fac este foarte multă muncă și analiză, îmi place să știu dinainte ce este de făcut și să am un plan bine pus la punct. Consider că lucrurile foarte studiate sunt cele care par naturale, atât la shooting-uri cât și la filmări.

Sunt o perfecționistă și nu accept să nu-mi iasă lucrurile bine. Dacă ştiu că nu pot face un lucru perfect, atunci mai bine nu-l mai fac. Și chestia asta începe de la cum așez patul dimineața, până la felul în care machiez. Din punctul meu de vedere nu ai cum să fii impecabil doar la muncă și pe plan personal să faci lucrurile superficial. Totul trebuie făcut cât de bine poți și cumva am și crescut cu ideea aceasta; mama fiind foarte credincioasă îmi spunea că în Biblie scrie “să faci lucrurile ca pentru Dumnezeu”. Am crescut cu afirmația aceasta și cred că s-a potrivit și personalității mele. În orice fac încerc să dau tot ce am mai bun.

MS: Știu că ești din Sinaia; cum a fost să locuiești acolo?

Pot să spun că am avut norocul să trăiesc într-un oraș micuț, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Spre exemplu, când îmi uitam bicicleta la alimentară, vânzătorul mi-o aducea acasă. Avantajul era că nu prea puteai să faci prostii. În mod sigur te vedea cineva și te spunea părinţilor. Iar o altă parte pozitivă a faptului că am crescut într-un oraș ca Sinaia, este că pe lângă aerul curat, peisajul superb, natura care aici îmi lipsește foarte mult, aveam parte și de un oraș animat, chiar dacă doar vara și iarna când era perioada turistică.

MS: Ce ar zice fetița care erai odată despre ce faci acum?

În primul rând nu i-ar veni să creadă!

Când eram mică așteptam mereu la chioșcul de ziare să apară singura revistă de modă de pe piață – Elle. Iar acolo căutam poza de backstage în care Alex (Alexandru Abagiu) machia o vedetă pe care o vedeai numai la televizor, spre exemplu pe Mihaela Rădulescu. Iar eu încercam să studiez poza aceea și să identific ce produse sau pensule avea în mână. El a fost pentru mine un reper, un idol și efectiv tot ce vedeam semnat de el luam de bun. Prima mea școală de make-up a constat în studierea machiajelor din reviste, încercam  să înțeleg cum era făcut machiajul, îmi luam tot felul de repere și-l reproduceam.

Eu zic că sunt aceeași persoană și oamenii care mă cunosc de suficient de mult timp îmi spun că nu m-am schimbat. Eu știu că am rămas la fel, dar faptul că îmi zic și ei asta este o confirmare și mă bucură.

MS: Ai avut un model feminin în viaţa ta?

Da! Ca pentru orice copil, mama a fost modelul meu feminin. Atât ea cât și tatăl meu sunt nişte artişti din punctul meu de vedere.

MS: Cum așa?

Tata este artist fotograf și arhitect. Are expoziţii de fotografie, scrie cărţi despre munţi, Sinaia fiind deja unul dintre subiectele abordate de el. Iar mama a fost dintotdeauna pasionată de modă şi design vestimentar. Îşi cumpăra revista Burda şi croia după tiparele respective, dar le şi adapta. Spre exemplu, toate rochiţele mele de la balet erau realizate de ea. Mama mereu a fost modernă; îmi amintesc că mă lua cu ea la orele de aerobic de fiecare dată când avea ocazia. Aproape tot ceea ce știu am învățat de la ea, singurul meu regret este că a renunțat la meseria ei pentru noi.

Eu nu am vrut să fac acest lucru și nu îl fac.

MS: Dar nu îl faci acum sau nu o să îl faci niciodată?

Am un baiețel și nu am renunţat la muncă nici in timpul sarcinii si nici după ce am născut. Mi se pare că munca te ține cumva în viaţă și bine ancorat în prezent.

MS: Primul tău machiaj când a avut loc?

Când eram foarte mică, iar produsul folosit era rujul mamei verde care se făcea roşu. Tot în reviste observam că femeile au blush în obraji şi mi se părea mie că sunt mai roşii şi pe frunte. Aşa că m-am dat cu rujul respectiv şi în obraji şi pe frunte într-un aşa fel încât s-a speriat mama de mine. Apoi, după ce am mai crescut, mă machiam destul de intens cu tot ce găseam în jurul meu. Iar ziua de sâmbătă, fiind singura în care mergeam la discotecă, era destinată machiajului. Chiar asta făceam de dimineaţa până seara.

MS: Traseul de la primul machiaj până în prezent cum a fost?

Acum 15 ani experimentam tot felul de machiaje pe mine. Apoi am ajuns la facultate şi evident că mi se părea că ştiu să machiez, pentru că toată lumea îmi spunea Ce frumos te machiezi! Ce frumos m-ai machiat! Fiind studentă la arhitectură, am vrut să urmez un curs de efecte speciale. Voiam să învăţ cum să fac tăieturi şi cicatrici…şi aşa am ajuns la singurul curs de efecte speciale din Bucureşti, la Krüger Brent. Cursul complet era format jumătate din ore de make-up și jumătate din ore de efecte speciale. Eu m-am înscris la a doua jumătate. Însă norocul vieţii mele a fost că în cadrul acelui curs, unde erau prezente şi fetele care au participat la cursul de make-up, a venit Alex Abagiu. Avea nevoie de o asistentă şi după ce ne-a învățat un machiaj pe care l-am reprodus, dintre toate fetele de acolo m-a luat pe mine. Deci cumva mi s-a confirmat că aveam o bază suficient de solidă pentru a construi mai departe. Dar mergând cu el la shooting-uri mi-am dat seama că habar nu am să machiez şi că ceea ce ştiam era o mică parte din tot ce înseamă şi presupune machiajul profesional, motiv pentru care m-am înscris la şcoala de make-up Krüger Brent. Deci am început cu sfârşitul şi am terminat cu începutul cursului.

Alex m-a luat cu el ca asistentă la evenimente, shooting-uri, filmări şi m-a învăţat. Pentru că Alex nu se fereşte, dimpotrivă el dă mai departe cunoștiințele pe care le-a dobândit. El m-a ajutat din toate punctele de vedere şi uşor uşor am prins experienţă.

O clientă mulţumită întotdeauna te va recomanda mai departe și tot aşa am ajuns în zilele noastre.

MS: Când a fost momentul în care ai simţit că ceea ce faci tu devine ceva profesionist?

Destul de târziu, pentru că avându-l ca reper pe Alex, standardele erau foarte înalte, mi-am dat seama că aveam multe de învăţat şi de fixat. Au trecut mulți ani până am simţit că sunt o adevărată profesionistă și mai mult decât atât, de abia dupa 15 ani de experiență am hotărât că e momentul să încep să predau cursuri de make-up.

MS: Care a fost cea mai importantă întâlnire profesională pe care ai avut-o?

În mod sigur Alexandru Abagiu, pe care eu îl consider, fără nicio exagerare, cel mai bun make-up artist din lume. El este impecabil în tot ceea ce face pe plan profesional.

MS: Şi dacă ar fi să mai menţionezi o altă persoană?

Marius Bărăgan. Locul în care eu îmi ţin cursurile de machiaj este studioul lui de fotografie. Printre primele mele shooting-uri cu Alex în care eu îl asistam, erau cu Marius Bărăgan. Nici nu terminasem cursul de machiaj si m-am trezit practic într-o echipă foarte bună. Țin minte că atunci când mă suna Alex, acceptam imediat să merg cu el indiferent de situație, anulam orice program aveam, chiar și examenele de la facultate. Nu conta nimic altceva. Cursantelor mele le spun tot timpul că trebuie să-și stabilească prioritățile. Asta nu înseamnă să ne lăsăm de facultate, să nu fim serioşi şi să nu mergem la examene ca să asistăm vreun make-up artist. Dar eu asta am făcut, pentru mine machiajul a fost prioritatea numărul 1.

MS: Este o responsabilitate mare să fii make-up artist oficial L’Oreal Paris?

Da, din punctul meu de vedere este o mare responsabilitate și o onoare în același timp. Este un brand drag mie și mă identific cu el în totalitate. Folosesc produsele L’Oreal Paris de dinainte să fiu make-up artistul lor, iar pe mesele de la workshop sunt mereu prezente produse L’Oreal Paris. Sunt extrem de bucuroasă că pot să reprezint un brand bun şi cu istorie. Produsele fac faţă cu brio nu numai la machiajele clasice dar și la şedinţe foto sau filmări. Sunt foarte fericită când văd că vedetele cu care lucrez scot din portfardul personal fondul de ten, mascara, tușul L’Oreal Paris, iar ele chiar au acces la toate brand-urile și deci nu este vorba de preţ, ci de calitate.

MS: Ai o experienţă de lungă durată în domeniu, cum ți se pare că s-a schimbat modul în care femeile de machiază?

Pe plan internaţional există clar o tendinţă de naturaleţe. Ea este atât de evidentă încât aproape ne izbeşte. Spre exemplu sprâncenele care par nepensate, dar de fapt sunt aranjate și stilizate cu mare grijă. Nu se mai poartă contouring-ul avem în tendințe non-touring-ul, un contur al feței făcut prin produse luminoase.

La noi în țară observ că doamnele și domnişoarele sunt mult mai deschise la look-uri naturale şi dacă de exemplu până acum voiau sprâncene cât mai conturate, acum își doresc sprâncene naturale. Le lasă chiar din proprie iniţiativă să crească. Eu încurajez total aceste demersuri către naturalețe.

MS: Ce ți se pare că spune această schimbare despre noi ca societate?

Cumva graba este o caracteristică a vremurilor pe care le trăim. Vrem totul repede și bine dacă se poate, iar în machiaj aceste două noţiuni nu se împacă. Nu ai cum să faci un machiaj impecabil într-un sfert de oră.

Sunt în continuare persoane, şi asta mi se pare că spune ceva despre noi ca societate, care încep să se accepte aşa cum sunt şi îmi cer să le pun pe ele în evidenţă, ca femei, prin intermediul machiajului. Mie îmi place ca machiajul să te facă frumoasă, nu neapărat să te transforme radical.

Așa le învăţ şi pe cursantele mele să încerce să obţină de la clienta din faţa lor atunci când se uită în oglindă, cuvintele: Ce frumoasă sunt! nu Ce machiaj frumos! Nu trebuie ca machiajul să iasă mai mult în evidenţă decât femeia care îl poartă.

Sunt şi femei care vin la mine şi îmi spun că vor să le schimb total. Şi este în regulă şi aşa. Fiecare am trecut prin momente în care voiam să ne simţim într-un mod anume sau să intrăm într-un rol. Suntem femei şi avem machiajul ca atu. De ce să nu profităm de el și să ne transformăm în funcție de starea pe care o avem?

MS: Ai lucrat cu foarte multe persoane celebre şi voiam să te întreb dacă se schimbă atitudinea lor atunci când sunt machiate? Pentru că în general apare mai multă dezinvoltură…

Să ştii că şi la ele apare această dezinvoltură, deşi sunt atât de obişnuite cu machiajul şi cumva este o rutină pentru ele să fie machiate, coafate şi îmbrăcate de profesionişti. Cred că este un lucru absolut firesc. Este în AND-ul femeilor: când te uiţi în oglindă şi îti place ceea ce vezi capeţi încredere. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt aşa de bucuroasă că am ocazia să lucrez cu femei și să le scot în evidenţă frumuseţea. Iar o femeie care are încredere în ea, dărâmă munţi. Eu chiar cred asta. Şi dacă ne trebuie doar puţin machiaj pentru a face acest lucru, atunci hai să ne trezim cu 30 minute mai devreme și să profităm de acest avantaj.

MS: Simţi vreodată nevoia să ieşi din parametrii machiajului “normal” şi să vrei să te exprimi artistic?

Nu am momente de genul ăsta pentru că am suficiente editorialele de beauty unde experimentez tot ce nu pot să fac în alte condiţii. Spre exemplu, de curând am făcut un beauty editorial de vară, în apă, în care am folosit glitter, inclusiv pe toată faţa. Anumite look-uri sunt frumoase doar în editoriale.

MS:  Care este definiţia frumuseţii pentru tine?

Poate sună ciudat, dar o femeie încrezătoare este frumoasă. Am observat şi la mine cum înainte mă machiam foarte strident pentru că aveam nişte probleme, nu neapărat de acceptare cât de încredere în mine, şi aveam senzaţia că dacă îmi aplic mult machiaj şi îmi schimb trăsăturile sunt mai frumoasă. Acum am devenit mult mai încrezătoare, ma accept aşa cum sunt, nu vreau să mă mai transform prin machiaj. Pe genul: Eu ce am? De ce trebuie să semăn cu Kim Kardashian? Eu vreau să semăn cu mine.

Sunt convinsă că dacă Kim Kardashian era idealul de frumuseţe, Dumnezeu ne făcea pe toţi după asemănarea ei. Dacă nu ne-a făcut, înseamnă că trebuie să ne păstrăm individualitatea. Eu recomand scoaterea în evidenţă a trăsăturilor frumoase ale fiecărei persoane în parte şi asta le învăţ şi pe cursantele mele. Am un modul din curs care se numeşte Custom made beauty. Make-up artiștii nu sunt ca o aplicaţie care te machiază automat şi nu ţine cont de trăsăturile tale. Noi suntem profesionişti și adaptăm machiajul în funcţie de fiecare fizionomie în parte.

MS: Cine este beauty icon pentru tine şi de ce?

Eu nu gândesc atât de departe încât să zic Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, etc.. Da, sunt niste  beauty icon pentru toată omenirea şi sunt şi pentru mine. Din punctul meu de vedere un adevărat  beauty icon este o femeie care are doi copii, cariera, îsi face timp să se machieze dimineata şi are în permanență manichiura făcută. Apreciez mai mult oamenii deosebiți din jurul meu decat figurile ‘legendare’.

MS: Care sunt aspiraţiile şi temerile tale?

Temerile mele, și îmi pare rău că încep cu ele, s-au înmultit de când am devenit mamă; atunci când realizezi că eşti responsabil de viaţa unui alt om, a copilului tău, ți se activează și alte zone până atunci mai tăcute. Încerc să nu mă gândesc la ele şi cum îmi vine un gând mai negru îl alung instant. Mă concentrez pe lucrurile pozitive pentru că într-adevăr suntem ceea ce gândim și ceea ce spunem.

În schimb pe plan profesional am din ce în ce mai puţine frici si mă bucur că am ajuns la performanţa aceasta. Dacă înainte aveam un shooting și efectiv nu dormeam toată noaptea de teamă că nu o să-mi iasă aşa cum îmi doresc, acum zic: De ce să nu îmi iasă? Îmi iese! Şi ies proiectele, totul pleacă de la atitudinea  pozitivă şi cum te setezi. Evident că și cei 15 ani de experienţă îmi oferă suficientă încredere în mine pentru a scăpa de temerile cotidiene.

Aspiraţiile mele constau în ridicarea standardele școlilor de make-up din România. Am început cu workshop-ul acesta, Bridal Business, dar o să mai urmeze cursuri atât pentru începători cât și pentru avansați. Am aspiraţii foarte mari şi vreau să fac treabă foarte bună pe partea de training. Mi-am propus ca de la şcoala mea să plece oameni de care o să auzim mulţi ani de acum înainte.

 

Mai multe informații despre activitatea și proiectele Andrei Manea vei găsi pe website-ul și pagina de Facebook  sau Instagram personale.

Foto: Alex Gâlmeanu (Glamour România)